Egelser Óptoch

Egelser Óptoch 1933

CARNAVALSOPTOCHTEN IN EYGELSHOVEN
In 1932 en 1933 werden door de Burgerlust reeds kleine optochten georganiseerd. In 1935 voelde de Burgerlust zich verplicht een grote optocht op het programma te zetten.

De grote optocht waarvoor vergunning door de burgemeester Boijens is afgegeven was in 1935. De Burgerlust zette daarmee Eygelshoven op de kaart. De optocht trok duizenden mensen naar ‘Egelse’ ondanks het miezerige weer en de heersende crisis. Tientallen ‘buitendorpse’ mensen werden lid van de Burgerlust om in Egelse wat vertier te hebben.

Na de organisatie van de optocht in 1936 liet de Burgerlust weten niet meer de voortrekkersrol te nemen voor het organiseren van de optocht. Door de crisis en de oorlog in die jaren heeft er geen optocht meer plaatsgevonden.
Gewacht moet worden tot 1956 wanneer het “Comité Carnavalsoptocht Eygelshoven – Hopel” een optocht organiseerde.

In 1958 wordt door de drie Eygelshovense carnavalsverenigingen Blauwe Engel, Böschülle en KV Burgerlust het initiatief genomen het organiseren van de optocht over te nemen van het Comité Carnavalsoptocht Eygelshoven – Hopel. Deze optochten hebben tot en met 1963 plaatsgevonden. In 1964 was er wel nog een kinderoptocht.

In 1978 is het Optochtcomité Eygelshoven opgericht. In 1978 en 1979 is het Optochtcomité begonnen met het organiseren van een kinderoptocht. Daar dit initiatief veel waardering en lof ontving bij de kinderoptochten was de ‘wedergeboorte’ van de grote optocht een feit. De organisatie van de optocht is sinds 2021 in handen van de KV Burgerlust gekomen, zij het dat in dat jaar geen carnavalsoptocht heeft plaatsgevonden in verband met de coronapandemie.